L’exercici de la violència en la nostra societat sovint és un fet normalitzat, un entramat de pautes de relació que arriben a constituir la cultura de la violència. Aquestes mostres de violència s’han incorporat a la nostra quotidianitat: còmics, cinema, videojocs, imatges publicitàries, curtmetratges… que exposen públicament alternatives violentes en la resolució dels conflictes traslladant-se al context relacional de les persones i reforçant actituds de l’esser humà violentes que en ocasions poden tancar portes al diàleg i la negociació per resoldre els conflictes.
La situació internacional que estem vivint també és alarmant tenint en compte els conflictes armats i les situacions de greu patiment humanitari que estem vivint. Les noticies diàries les assumim com a “injustes i trasbalsadores” però les sentim molt lluny de la nostra situació i del nostre dia a dia.
Els itineraris de pau a Grup Eirene sorgeixen com un desig de donar alternatives a aquesta situació, de treballar una cultura amb els joves i els infants que reforci l’educació en valors de pau, la resolució de conflictes de forma creativa, el desarmament, la solidaritat, la cooperació, el desenvolupament, de crear espais que prioritzin un educació integral i humanitzada davant de la tendència d’una educació tecnòcrata i mercantilitzada.
Actualment els itineraris s’han convertit en l’eix que vertebra les diferents temàtiques que es van construint per tal d’incidir en els centres educatius i desenvolupar aquests temes. Es divideixen en dues branques metodològiques: els tallers de pau i els tallers de cinema de pau. Ens van iniciar al 2011 amb un taller de pau vivencial i amb dos tallers de cinema de pau i actualment s’han desenvolupat dos tallers més de desarmament i de mines antipersonal que obren la possibilitat de treballar més a fons amb els centres educatius didàctiques que ajudin a la construcció d’una educació transformadora.
Aquesta construcció s’ha de fer de la mà dels joves i infants, des de les seves necessitats i interessos, empatitzant amb els seus neguits i les seves inquietuds, fent un treball d’escolta activa cap aquest col·lectiu, només així s’aconseguirà un resultat significatiu que es filtri entre els joves i infants i aconseguir l’objectiu principal del foment de la cultura de pau.
Objectiu general dels tallers
Promoure l’educació i la sensibilització per la pau i en valors, a través de temàtiques de pau, drets humans i desenvolupament. Aquesta educació es fa mitjançant processos d’aprenentatge que promoguin diverses accions i que permetin obrir finestres a realitats que posin les condicions per despertar l’esperit crític, solidari i proactiu amb estratègies didàctiques diverses.