L’esclat de la guerra afecta de forma molt important als països que la pateixen, molt especialment a la població civil que és qui més rep les seves conseqüències.
Quan s’acaba la guerra cal que per la consecució de una pau positiva es posin les bases per eradicar la violència estructural que té com a pilars, les desigualtats entre els homes i les dones, entre els pobles i les capacitats socials, polítiques i econòmiques, l’exercici autoritari del poder, el manteniment de la imatge de l’enemic, la manipulació dels mitjans de comunicació, el foment dels exèrcits i l’armament, l’educació en una lògica de força i poder, etc. en definitiva totes aquelles situacions que violen de forma flagrant els drets humans fonamentals.
L’activisme per la pau , la noviolència i la justícia social al llarg dels anys ha ajudat de forma importantíssima a la consecució d’una vida digna i de respecte dels DDHH que remarquen i defensen la necessitat de fer-ho extensible a tots els pobles del nostre món. Les seves pràctiques, són, com a mínim, tan antigues com les pràctiques repressives, reaccionàries i dominadores que els poders, en moltes ocasions, han utilitzat per generar el costum de la servitud, la maquinària de l’autoritat, i una moral de la violència que ha servit per sostenir i justificar diferents formes de sotmetiment i dominació: el poder de la violència i la violència del poder (Pealo Carvallo,2009).
Així, doncs, aquest taller vol traslladar i connectar als joves amb la importància de la reivindicació, de la mobilització, del treball en xarxa i comunitari per aconseguir millores, la importància dels processos de pau de forma cuidada i destacar els elements imprescindibles que han aconseguit un canvi social positiu i per tant han possibilitat una vida millor. També pretén empatitzar i vivenciar amb dinàmiques de teatre socioeducatiu situacions de guerra i postguerra que veiem diàriament en els mitjans de comunicació i definir actor/es que representin la situació de vulnerabilitat en la que es troba la població civil, i la importància per sortir d’aquesta vulnerabilitat amb el treball per la pau, noviolència i la justícia social que realitzen els/les activistes.
El taller està dirigit a joves que de segon cicle d’ ESO o Batxillerat i es pot adaptar al programa curricular que estigui desenvolupant el centre educatiu. La durada estimada del taller és de dues hores.