Grup Eirene organitza anualment projectes d’intercanvi de movilitat entre joves de Santa Coloma de Gramenet i, actualment, joves dels Balcans. Els projectes que s’han realitzat fins ara consisteixen en un intercanvi bilateral de dues fases. En la primera, els joves dels Balcans vénen al municipi català per, durant una setmana, compartir l’experiència de conèixer la cultura, tradicions, història i formes de vida, i per realitzar les activitats que els joves catalans han preparat, amb l’eix vertebral de la cultura de la pau. En la segona fase, són els joves catalans els que viatgen fins al país escollit per a l’intercanvi.
L’avaluació i l’anàlisi dels projectes anteriors constata que l’experiència amb els joves ha estat molt satisfactòria. Els aprenentatges adquirits sobre ambdues ciutats i la seva història, així com sobre cultura de pau, ressolució de conflictes i memòria històrica, el contacte amb una altra cultura i la necessitat d’obrir-se a persones amb una llengua, creences i formes de vida diferents, han resultat molt enriquidors per als joves i els han ajudat a desenvolupar recursos i noves expectatives per a la seva vida.
Els projectes de movilitat internacional compten amb el suport del Programa Europeu per a la Mobilitat Juvenil ERASMUS+ així com de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
Formació
Els joves que participen als intercanvis juvenils reben una formació prèvia sobre els diversos aspectes que es treballen durant l’intercanvi: la guerra de Iugoslàvia i la situació actual, processos de pau, tallers sobre drets humans i justícia social i tallers culturals sobre el país amb el que té lloc l’intercanvi. A més, aquesta formació es complementa amb la preparació del projecte i de les activitats que es realitzaran durant la setmana de l’intercanvi: contingut de l’activitat i estructura, materials necessaris (pressupost i compra de materials), preparació dels espais on es duran a terme les activitats, planificació dels trasllats interns durant la setmana, etc.
Objetius de la formació dels joves participants:
- Conèixer les diferents cultures presents en el projecte de mobilitat: dansa, música, història, llenguatge, festes nacionals, cuina, etc.
- Promoure la vinculació, la cohesió i el coneixement del grup.
- Incidir en la comunicació social com a eina per a transformar la societat i promoure la pau, els DH i la justícia social.
- Conèixer els esdeveniments recents per a la comprensió de la situació dels diferents països: el conflicte de l’antiga Iugoslàvia i la situació actual.
- Dotar d’eines els participants per crear el propi projecte d’intercanvi i per desenvolupar una autonomia que els permeti crear projectes propis.
Impacte
L’abril (una de les participants a l’intercanvi entre joves de Santa Coloma de Gramenet i Sarajevo de l’edició 2015/2016) ha fet aquest vídeo que volem compartir.
Per estar al dia dels projectes que estem duent a terme seguiu aquest blog!
https://intercanvisgrupeirene.wordpress.com/








