Intercanvis juvenils

Grup Eirene organitza anualment projectes d’intercanvi de movilitat entre joves de Santa Coloma de Gramenet i, actualment, joves dels Balcans. Els projectes que s’han realitzat fins ara consisteixen en un intercanvi bilateral de dues fases. En la primera, els joves dels Balcans vénen al municipi català per, durant una setmana, compartir l’experiència de conèixer la cultura, tradicions, història i formes de vida, i per realitzar les activitats que els joves catalans han preparat, amb l’eix vertebral de la cultura de la pau. En la segona fase, són els joves catalans els que viatgen fins al país escollit per a l’intercanvi.

L’avaluació i l’anàlisi dels projectes anteriors constata que l’experiència amb els joves ha estat molt satisfactòria. Els aprenentatges adquirits sobre ambdues ciutats i la seva història, així com sobre cultura de pau, ressolució de conflictes i memòria històrica, el contacte amb una altra cultura i la necessitat d’obrir-se a persones amb una llengua, creences i formes de vida diferents, han resultat molt enriquidors per als joves i els han ajudat a desenvolupar recursos i noves expectatives per a la seva vida.

Els projectes de movilitat internacional compten amb el suport del Programa Europeu per a la Mobilitat Juvenil ERASMUS+ així com de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Formació

Els joves que participen als intercanvis juvenils reben una formació prèvia sobre els diversos aspectes que es treballen durant l’intercanvi: la guerra de Iugoslàvia i la situació actual, processos de pau, tallers sobre drets humans i justícia social i tallers culturals sobre el país amb el que té lloc l’intercanvi. A més, aquesta formació es complementa amb la preparació del projecte i de les activitats que es realitzaran durant la setmana de l’intercanvi: contingut de l’activitat i estructura, materials necessaris (pressupost i compra de materials), preparació dels espais on es duran a terme les activitats, planificació dels trasllats interns durant la setmana, etc.

Objetius de la formació dels joves participants:

  • Conèixer les diferents cultures presents en el projecte de mobilitat: dansa, música, història, llenguatge, festes nacionals, cuina, etc.
  • Promoure la vinculació, la cohesió i el coneixement del grup.
  • Incidir en la comunicació social com a eina per a transformar la societat i promoure la pau, els DH i la justícia social.
  • Conèixer els esdeveniments recents per a la comprensió de la situació dels diferents països: el conflicte de l’antiga Iugoslàvia i la situació actual.
  • Dotar d’eines els participants per crear el propi projecte d’intercanvi i per desenvolupar una autonomia que els permeti crear projectes propis.

Impacte

L’abril (una de les participants a l’intercanvi entre joves de Santa Coloma de Gramenet i Sarajevo de l’edició 2015/2016) ha fet aquest vídeo que volem compartir.

Per estar al dia dels projectes que estem duent a terme seguiu aquest blog!

https://intercanvisgrupeirene.wordpress.com/

SANTA COLOMA DE GRAMENET - SETEMBRE 2014
Memòria històrica. Santa Coloma de Gramenet, Setembre 2014
SARAJEVO - MARÇ 2015
Memòria històrica. Sarajevo, Març 2015
SARAJEVO. MARÇ 2016
Drets Humans. Sarajevo, Març 2016
SANTA COLOMA - SETEMBRE 2015
Drets humans. Santa Coloma de Gramenet, Setembre 2015
SARAJEVO. JULIOL 2017
Activistes per la Pau. Sarajevo, Juliol 2017
KOSOVO. FEBRER 2017
Joves per la convivència i la integració social. Prishtina, Febrer, 2017
IMG_1367
Inclusió de joves amb menys oportunitats. Sarajevo, Setembre, 2017
IMG_20170920_161631
Culture2Culture: Building Peace through Dialogue. Portugal, Setembre, 2017
ba8abdc9-b8dd-408a-a978-bf35a964027a
Intercanvi de joves per al foment de la inclusió i la interculturalitat. Novi Sad, Sèrbia, Març, 2019

Amb la col.laboració de:

Amb el suport de:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s