Dona, conflicte armat i pau

Si el gènere es pot definir com la construcció social d’idees que defineixen els papers, sistemes de creences i actituds, valors i expectatives dels homes i de les dones contribuint d’una manera molt poderosa a les relacions de poder, no només entre homes i dones sinó també dins de cada col·lectiu, llavors entendrem que en el moment que es doni qualsevol situació afectarà d’una manera diferent als homes i les dones i per suposat en una situació de conflicte armat on el patiment, la incertesa i la imprevisibilitat estan molt presents, aquests rols i papers de cada gènere es remarcaran amb més contundència.
La guerra exacerba el patiment de les dones. En els seus rols com a mares, sustentadores i cuidadores, les dones conformen una gran proporció de les baixes civils. Per exemple, les dones en Afganistan, han constituït la majoria de persones civils que han resultat ferides o assassinades com resultat del mal dirigit bombardeig a habitatges, hospitals i altres edificis civils.
Però també en l’escenari de la guerra les dones assumeixen rols no estereotípics com a combatents, fomuladores de polítiques i /o caps de llars, i participen de forma important en els processos de pau tot i que les seves veus són molt sovint ignorades en l’àmbit polític, en l’àmbit de processos de pau comunitaris i informals tenen un paper rellevant.
Aquest taller vol apropar als joves el paper dels estereotips i dels valors de gènere en situació de conflicte armat, evidenciant com les desigualtats de gènere en algunes societats contribueixen a infligir abusos físics i psicològics contra les dones, però sobretot vol ser una mostra a l’esperança i al poder de construcció de pau que han edificat les dones a traves de moltes associacions i xarxes que s’han estès a nivell internacional.

Metodologia participativa i de treball en grup. S’utilitzen elements de comunicació audiovisual per educar la mirada i fer fluir a través de l’emoció les diferents reflexions, sentiments, idees que puguin sorgir.

Dirigit a joves de segon cicle d’ ESO o Batxillerat i s’adaptarà al programa curricular que estigui desenvolupant el centre educatiu.

La durada estimada del taller és de dues hores.

FITXA ACTIVITAT DONA, CONFLICTE ARMAT I PAU