DESCOBREIXO PERSONES I ENTITATS DEFENSORES DE DDHH A LA MEVA COMUNITAT. SANTA COLOMA DE GRAMENET (CURS 2021/22)

El Projecte “Descobrim Defensores de Drets Humans a la nostra comunitat” arriba a la tercera edició en aquest curs escolar 2021/2022 al Col·legi Virgen del Carmen de Santa Coloma de Gramenet.

El recorregut més significatiu en aquest projecte s’ha fet amb les/els joves de 4t d’ESO, procés que ha tingut una durada de 70 hores en total repartides en 32 sessions. Amb el grup de 3r d’ESO hem introduït els drets humans amb un procés més petit de 10 hores. A continuació us mostrem el seu recorregut a través d’un vídeo inicial, una mostra de les accions creatives en defensa dels drets humans que ha realitzat cada grup i un vídeo que mostra el desenvolupament de fòrum final.

Dret a la Llibertat d’Expressió

Els i les joves d’aquest grup van realitzar una entrevista a María Cañadas de l’entitat Amnistia Internacional on mostren el seu aprofundiment sobre la temàtica i els drets humans en general, a més de poder entrevistar a Oscar Alpuente que pertany a la plataforma Stop Bales de Goma on van poder conèixer l’activisme pacífic i el significat de la llibertat de manifestació pacífica. Com a acció creativa van fer una petita performance per reivindicar la importància de la llibertat d’expressió.

Drets dels pacients de salut mental

El i les joves d’aquest grup es van centrar en els drets dels pacients assessorats per l’entitat Activament, on van poder mostrar quines vulneracions i quins drets reivindiquen les persones que han sofert un transtorn de salut mental a través d’una entrevista, presentació gràfica i com a acció creativa van crear un canal d’instagram per donar informació sobre salut mental i lluitar contra l’estigma.

Dret a l’habitatge

Els joves d’aquest grup van entrevistar a la Plataforma per l’Habitatge de Santa Coloma i juntament amb el vídeo van acompanyar-ho amb una presentació per mostrar la cara oculta dels desnonaments i finalment van fer una performance teatralitzada amb una visió crítica dels actors dels desnonaments.

Dret a la salut mental

Els i les joves d’aquest grup van fer una entrevista a l’entitat Ammame i una performance-dansa per mostrar el desacord de l’estigma de la salut mental.

Defensa del dret LGTBIQ+

Les joves d’aquest grup van realitzar una entrevista a un membre de l’entitat d’Entenem LGTBI una presentació gràfica on mostren el seu aprofundiment sobre la temàtica i una petita obra de teatre per visibilitzar les discriminacions que reben les persones per la seva orientació sexual o gènere i van defensar el suport cap al col·lectiu.

Dret al Medi Ambient Saludable

Els i les joves d’aquest grup van realitzar en primer lloc una entrevista a Ecometròpoli i van realitzar uns cartells per mostrar tot el seu aprenentatge i sensibilitzar sobre la contaminació a Santa Coloma i al món.

Gènere i drets

Aquest grup va treballar amb l’entitat Artemis i La Ciba, va entrar a l’escenari ballant una cançó feminista, va realitzar una entrevista, una presentació gràfica, on es va poder veure totes les accions que van fet i els aprenentatges adquirits durant el projecte i finalment van fer una petita obra de teatre per sensibilitzar al públic de les situacions de violència de gènere.

Dret migració i refugi

Els i les joves d’aquest grup van fer una entrevista a l’entitat Integramenet per defensar i sensibilitzar sobre les vulneracions dels drets i les discriminacions que pateixen les persones migrades i refugiades i van tancar l’acte amb una acció participativa dels assistents i assistentes al fòrum amb missatges de pau i a favor de la no discriminació racial.

Fòrum

Totes les accions creatives s’han entregat a les entitats col·laboradores per què pugin utilitzar-les i incloure al seu web o allà on creguin convenient. D’aquesta manera el projecte reverteix en la comunitat i té un efecte transformador que va més enllà de la durada del projecte. Aquest projecte s’ha pogut finançar amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet,
el Fons Català de Cooperació i el Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació.