Descobreixo persones i entitats defensores de DDHH a la meva comunitat. Santa Coloma de Gramenet (Curs 2020/21)

El Projecte “Descobrim Defensores de Drets Humans a la nostra comunitat” s’ha tornat a realitzar per segon cop durant aquest curs escolar 2020/2021 al Col·legi Virgen del Carmen de Santa Coloma de Gramenet.


Encara que el recorregut més significatiu s’ha fet amb les/els joves de 4t d’ESO, aquest any s’ha pogut iniciar un treball d’introducció als drets humans de 12 hores amb 3r ESO. El procés realitzat amb les/els joves de 4t ha estat més intens i llarg amb una durada de 77 h en total.

A continuació us mostrem el seu recorregut a través d’un vídeo inicial, una mostra de les accions creatives en defensa dels drets humans que ha realitzat cada grup i un vídeo que mostra el desenvolupament de fòrum final.

Accions creatives en Defensa dels Drets Humans:


Grup de Defensa del dret LGTBI. Les joves d’aquest grup van realitzar una entrevista a un membre de l’entitat d’Entenem LGTBI, un PowerPoint on mostren el seu aprofundiment sobre la temàtica i una escultura assessorades per una professional de l’escultura, que volia reivindicar la llibertat i la diversitat d’orientació sexual i de gènere i mostrar la greu situació de vulneració de drets humans que pateixen les persones d’aquest col·lectiu.


Grup de defensa del Medi Ambient Saludable. Els joves d’aquest grup van realitzar en primer lloc una entrevista i en segon lloc una formació amb diferents membres de l’entitat Rebel·lió o Extinció, van poder veure un documental i van realitzar un PowerPoint per mostrar tot el seu aprenentatge i sensibilitzar sobre la contaminació a Santa Coloma i al món.

Grup Salut. Les/els joves d’aquest grup van treballar el dret a la Salut Pública, van realitzar una entrevista amb l’entitat Santako diu Prou i un còmic animat per visibilitzar i sensibilitzar de les conseqüències de les mancances de la Sanitat Pública sobretot durant la pandèmia, i de la necessitat d’aprendre la lliçó i reforçar-la destinant més recursos de tot tipus.

Grup Diversitat Funcional. Els /les joves d’aquest grup van realitzar una entrevista i apropament amb l’entitat Aspanide juntament amb un PowerPoint i un Còmic animat per defensar i sensibilitzar sobre les vulneracions de ddhh que pateixen les persones amb diversitat funcional i les possibles solucions.

Grup de Dret a l’Equitat de Gènere. Aquest grup van treballar amb l’entitat Artemis, vam realitzar una entrevista, un PowerPoint i un curtmetratge en el que va orientar un professional de les Arts Escèniques visibilitzava i sensibilitzava i es donaven possibles solucions sobre situacions habituals de violència de gènere.

Grup de Dret a la Vida Digna dels Infants. Les/els joves d’aquest grup van poder entrevistar al Centre Obert Rialles on van aprendre la situació de risc d’exclusió social de menors de la seva ciutat. Van fer una entrevista, una proposta educativa per treballar els drets dels infants i un conte que mostrava la vulneració de drets humans en altres països del món per poder sensibilitzar i trobar formes de transformar aquestes realitats de drets dels infants vulnerats.


Grup de Dret a la Salut Mental. Els/les joves d’aquest grup van treballar amb l’entitat Ammame, van fer una entrevista, i un vídeo commemoratiu homenatge dels 20 anys de l’entitat per fer visible i sensibilitzar de la importància que té tenir present la salut mental en la sanitat, cuidar i desestigmatitzar les malalties mentals per gaudir d’una bona vida. 

Totes les accions creatives s’han entregat a les entitats col·laboradores per què pugin utilitzar-les i incloure al seu web o allà on creguin convenient. D’aquesta manera el projecte reverteix en la comunitat i té un efecte transformador que va més enllà de la durada del projecte. 

Aquest projecte s’ha pogut finançar amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, el Fons Català de Cooperació i el Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació.

Moltes gràcies per la confiança i oportunitat!