COOPERACIÓ CULTURAL: FESTIVAL ARTTS

 

Cooperació cultural i processos d’intercanvi artístic per a la transformació local

Arrel de la trobada que es va realitzar el 2015 entre diversos col·lectius del municipi de Santa Coloma de Gramenet i l’associació cultural Bigote de Gato de Villa El Salvador (Perú) neix aquest nou projecte que pretén convertir-se en una nova oportunitat per treballar conjuntament entre joves formats en les disciplines artístiques per a la transformació social.

El projecte consisteix en la trobada de tres grups de joves procedents de Santa Coloma de Gramenet, Villa el Salvador (Perú) i la ciutat alemanya de Tübingen per compartir durant la setmana del 9 al 16 de desembre de 2017 un espai de treball, de creació, de cooperació i també de sensibilització de la ciutadania a través de la realització de diverses activitats al municipi de Santa Coloma de Gramenet.

Aquest projecte de cooperació cultural i intercanvi artístic és una iniciativa de l’associació Grup Eirene amb la col·laboració del Departament de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i el programa de mobilitat europea Erasmus +.

Objectius del projecte

Amb aquest projecte es vol potenciar les trobades artístiques per a la transformació social al municipi com una forma de formació i sensibilització per crear xarxes de treball a nivell local i internacional. Aquest treball conjunt pretén també afavorir el diàleg, la convivència i el respecte entre persones de diverses cultures i procedències trencant estereotips i prejudicis. Tot això, fent partícip a la ciutadania del municipi per realitzar una tasca de sensibilització en temes de pau i drets humans.

Ciutats agermanades

Santa Coloma de Gramenet i Tübingen són ciutats agermanades amb Villa El Salvador i mantenen relacions de cooperació des de fa anys amb diversos projectes realitzats. Aquesta és, doncs, una nova oportunitat de relació i treball conjunt entre els joves de les tres ciutats.

Qui hi participa?

Grup Eirene

Grup Eirene és una associació pacifista, educativa i solidària que té com objectiu principal el foment de la cultura de pau, el desenvolupament humà i dels drets humans entre els infants, els joves i els adults. Per aconseguir aquesta gran tasca realitza diverses activitats d’educació per la pau i el desenvolupament en espais educatius formals i no formals amb una metodologia participativa que permet educar en valors des de la experimentació dels propis participants.

Associació cultural Bigote de Gato (Villa el Salvador)

Es tracta d’una associació organitzada i autogestionada per artistes, educadors, animadors socioculturals i joves líders que s’uneixen per millorar i empoderar el seu districte.

El seu objectiu és contribuir a la transformació social de la seva comunitat a través del circ, desenvolupant una proposta artística i pedagògica amb “tècnica, estètica i ètica” amb un enfoc comunitari.

Zambaioni Youth Circus (Tübingen)

El grup de Circ Zambaioni ofereix cursos de formació de circ pedagògic per a infants i adolescents entre 5 i 18 anys. Zambaioni vol donar un espai per activitats creatives als joves, és un projecte on els participants de qualsevol tipus de procedència, nivell social o condició física s’integren per treballar junts, aportar les seves idees i construir plegats peces d’art que són el resultat únic de les seves habilitats, competències i creativitat.

Els continguts de la formació que ofereixen contemplen una gran gama d’arts escèniques, des dels malabars, l’acrobàcia, l’acrobalance fins a la dansa, el clown… La pedagogia del circ permet als joves adquirir competències socials, responsabilitat i la mobilitat i el control del cos.