Intercanvi juvenil: Empoderament dels joves de Polònia i Espanya per la memòria històrica (2017)

El projecte d’intercanvi d’Erasmus + titulat “Empoderament dels joves de Polònia i Espanya per la memòria històrica” es va realitzar del 30 d’octubre al 2 de novembre de 2017 a Breslau. L’eix d’aquest projecte era la memòria històrica i tenia la finalitat de conscienciar als joves de l’impacte que va suposar les dictadures de Polònia i Espanya i la importància d’evitar repetir els errors del passat. Així com reivindicar la importància de potenciar els drets humans, els valors de pau i cooperació. Això ho vam a través d’activitats de formació, excursions de caràcter cultural, activitats de debat, etc. que buscaven ampliar perspectives i establir noves relacions entre ambdós països. Totes les activitats de l’intercanvi estaven vinculades a la recerca, la reflexió i l’acció directa en la comunitat de Santa Coloma de Gramenet.

Formació prèvia

El projecte va iniciar amb una formació prèvia destinada als participants del projecte, en la qual es van estudiar diferents camps: cultura, història, memòria històrica, etc. Aquesta formació es va desenvolupar al CRJ Mas Fonollar i es va fer una visita al museu de Montjuïc durant els mesos de juny, juliol i setembre del 2017.

Objectiu principal:

  • Establir relacions amb joves de Polònia, conèixer la seva història, forma de vida, tradicions, cultura, compartint experiències, coneixements i inquietuds i contrastant-les amb les nostres per a obrir-se social, culturalment i interiorment i així possibilitar trencar amb els prejudicis i estereotips, i poder empoderar als joves per a ser més actius socialment per a la seva ciutat.

Objectius específics:

  • Conèixer aspectes socials, polítics i històrics de Polònia i del nostre propi país.
  • Impulsar valors de respecte, empatia i cooperació internacional entre els joves de diferents països.
  • Conèixer la realitat del municipi on resideixen mitjançant entitats que treballen la justícia social, la interculturalitat i la convivència.
  • Aprendre a confeccionar un projecte, facilitant eines per a la confecció d’activitats clau per al bon desenvolupament de l’intercanvi.
  • Establir llaços d’amistat entre tots dos grups i aprendre competències emocionals, relacionals, socials i morals amb joves d’altres cultures i formes de vida.

Exposició “DEMOCRATURA. Intercanvi de joves polonesos i colomencs per la memòria històrica”

Després de realitzar l’intercanvi juvenil fer una exposició fotogràfica per mostrar el treball efectuat. L’exposició anomenada “DEMOCRATURA. Intercanvi de joves polonesos i colomencs per la memòria històrica” es va presentar a la Biblioteca Central de Sta. Coloma de Gramenet del 5 de març al 13 d’abril del 2018. Aquesta exposició va ser realitzada amb el suport del Departament de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Sta. Coloma de Gramenet i preparada conjuntament amb Territorios Libres.

L’exposició consistia en una selecció de fotografies realitzades pels mateixos participants durant l’intercanvi, les quals retrataven algunes de les activitats portades a terme durant l’estada a Polònia, als participants polonesos i colomencs i la ciutat de Breslau. A més, juntament amb les fotografies, varem exposar una sèrie de textos explicatius sobre qui som Joves del Grup Eirene, com va ser el nostre intercanvi, què són els intercanvis juvenils, quina és la situació sociopolítica actual de Polònia i algunes curiositats sobre la ciutat de Breslau.

Aquesta exposició es va realitzar amb diversos objectius. En primer lloc volíem mostrar com va ser el nostre primer projecte d’intercanvi juvenil com a Joves del Grup Eirene. En segon lloc, preteníem donar a conèixer què és un intercanvi juvenil, mostrar als joves colomencs les oportunitats i possibilitats que ofereix un projecte d’aquestes característiques. Tot això amb la finalitat de motivar al jovent a atrevir-se a participar en projectes similars i que veiessin que ells poden prendre iniciativa, organitzar-se i presentar i acomplir projectes que siguin del seu interès. En darrer lloc, també vam voler mostrar la ciutat de Breslau i explicar breument la seva situació politicosocial, i la de Polònia, en l’actualitat.

L’exposició va ser presentada pels participants de l’intercanvi i pels representants de l’Ajuntament el dilluns 5 de març a les 18h a la Biblioteca Central. Els joves van explicar breument en què va consistir el projecte, com va ser organitzat i preparat, a més d’expressar com va ser la seva experiència.